A jogosítvány nélküli vezetés bűncselekménynek minősülhet egy új törvényjavaslat szerint. Módosulhat a Büntető Törvénykönyv. A benyújtott törvényjavaslat szerint három év börtön járhat a jogosítvány nélküli vezetésért.

A jelenleg hatályos jogszabályok alapján, ha valakit szabálysértési ügyben, vagy büntetőeljárásban közúti járművezetéstől eltiltásra ítélnek és az eltiltás tartama alatt vezet, úgy a „Járművezetés az eltiltás hatálya alatt“ szabálysértési tényállást valósítja meg. Ez a szabálysértés elzárással is büntethető, a szabálysértési elzárás legrövidebb tartama egy nap, leghosszabb tartama hatvan nap.

A törvénytervezet szerint a szabálysértési alakzat immáron büntetőjogi tényállás lehet, így ha valakit szabálysértési eljárásban tiltottak el a vezetéstől, akkor egy évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett vétség miatt, míg ha valakit büntetőeljárásban tiltottak el, az már három évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett tényállás miatt kell felelnie.

A törvénymódosítási javaslattal a jogalkotó azt üzeni, hogy az a személy, akit akár szabálysértési eljárásban, akár büntetőügyben a járművezetéstől eltiltottak, az a közúti közlekedésben – az eltiltás tartamának végéig – különösen veszélyes a társadalomra. Ha ez a személy mégis úgy dönt, hogy volán mögé ül, úgy a korábbi szabálysértési eljárás helyett immár büntetőügyben lesz gyanúsított, és tette börtönnel fenyegetett.