2021. május 15-én, szombat este egy szürke Toyota Prius II tartott Budáról Pest irányába a Lánchídon, mögötte pedig egy Prius Plus taxi. A II-es Prius hirtelen áttért a szembejövő sávba, majd összeütközött a Dodge Challenger Hellcattel, ami megpördült, és ütközött a hátulról érkező Prius Plusszal. A taxis a munkaeszközét vesztette el, a Dodge tulaja pedig egy keveset futott, fiatal hobbiautót. De mi is történt pontosan? És mire számíthatnak a baleset részesei?

Egy közlekedési baleset elemzése összetett, és maga a baleset – annak oka, eredménye –  is ezer kérdést vet fel. Ki hibázott, mit hibázott, miért hibázott, netán mindenki hibázott, volt-e műszaki hiba. A balesetet tehát vizsgáljuk egyfelől szabálysértési, adott esetben pedig büntetőjogi szempontból, és ha 8 napon túli a sérülés, akkor TB szempontból is, másfelől a bekövetkezett károk miatt polgári jogi és kötelező gépjármű felelősség-biztosítási szempontból is. Pár másodperces történés elemzése több törvény párhuzamos alkalmazását igényli. Szabálysértési jog, büntetőjog, polgári jog, társadalombiztosítási jog, kgfb, és még lehetne folytatni a sort.

Az első kérdés, hogy mi, és hogyan történt, majd a történtek jogi elemzése következik. Mindkét kérdés komoly és összetett vizsgálatot igényel.

A totalcar a baleset elsődleges elemzése kapcsán dr. Sándor Bernadette ügyvédet kérdezte:

(https://totalcar.hu/magazin/kozelet/2021/05/22/lanchid_baleset_toyota_prius_dodge_challenger/)