2023-tól a közös képviselő saját vagyonával is felel majd feladataiért – Szigorú törvényi kötelezettségek lépnek hatályba a társasházakkal kapcsolatban.

Hamarosan csak megfelelő szakmai tudás birtokában láthatók majd el a közösképviselői feladatok: 2023-ban ugyanis szigorú törvényi kötelezettségek lépnek érvénybe. Ilyen például a nyilvános közzétételi kötelezettség, a közös képviselők, illetve tisztségviselők kötelező regisztrációja, a nyilvános mérlegbeszámoló vagy a közös képviselők várható anyagi felelőssége. 

Magyarországon ma mintegy 4,4 millió a lakások száma, amiből közel 1,5 millió olyan társasházakban található, amelyek életét a tulajdonosi közgyűléseken megválasztott közös képviselők, vagy társasházkezelők irányítják, gyakran sok tízmillió forintos költségvetésről gondoskodva. A tulajdonosi közgyűlésen megválasztott közös képviselők jelentős része ugyanakkor eddig szakirányú végzettség, és megfelelő tudás nélkül dolgozott. A változó jogi környezet és törvényi kötelezettségek miatt azonban a jövőben csak kellő szakmai tudás birtokában lesznek képesek ellátni a közösségi feladataikat.
A 2003. évi CXXXIII. törvény a társasházakról módosításai fokozatosan szigorították a társasház tisztségviselőivel, elsősorban a közös képviselőjével szemben támasztott kompetencia követelményeket, az új követelményrendszernek való megfelelés nagy kihívást jelent a társasházak törvényszerű, gazdaságos működtetéséért felelős közös képviselők számára. A törvénymódosítás alapján 2023. május 1-jéig a társasházaknak eleget kell tenni a törvényben meghatározott nyilvános közzétételi kötelezettségnek, a közös képviselők, illetve tisztségviselők kötelező regisztrációjának, valamint annak, hogy közös képviselői aláírással 2023. május 31-ig megtörténjen a közgyűlés által hitelesített, nyilvános társasházi mérlegbeszámoló a beadása.
2023. június 1-től a cégtörvényt a jogi személyek nyilvántartásáról szóló törvény váltja fel, 2023. február 1-től pedig hatályba lép az új ingatlannyilvántartási törvény is.
Ezek tovább szigorítják a közös képviselők felelősségét, mivel az új rendszer szerint immár ügyvezetőként kell felelniük a társasház kötelezettségeiért.
Fontos változás lesz, hogy a közös képviselő saját vagyonával is felel majd a hibáiért a Társasháztörvényben meghatározott kötelezettségek elmulasztása, vagy jogsértése esetén: feladatainak elmulasztása, vagy jogsértés esetén a közösképviselő, illetve az intéző bizottság elnöke akár 5 millió forint pénzbírságra is kötelezhető.
(forrás: jogiforum.hu)